Invitația la vals de Mihail Drumeș / Citate și învățături/ Invitație la lectură #2


„Marile scrieri dintotdeauna au avut darul ceresc de a alina durerile omenești, de a aduce omului razele luminilor din viață, să plămădească și să înalțe spre ceruri divinul și eternul sens al dragostei.”
HORVATH DEZIDERIU


INVITAȚIA LA VALS  de MIHAIL DRUMEȘ
- fragmente-

„ Unele întâmplări mărunte din viața noastră, în loc să ni se șteargă din minte îndată după săvârșirea lor, printr-un inexplicabil joc al funcției perceptive, ne rămân fixate în memorie, uneori cu o lumină și o limpezime atât de neașteptate în ceea ce privește detaliile, încât depășesc adesea evenimentele capitale care ne angajează soarta.”

*
„ Îmi trebuia răbdare și perseverență. Nu se poate să nu învingă cineva cu aceste arme. Perseverența picăturii de apă roade stânca și o prăbușește de pe culme.”

*
„ - Cu cât lupta e mai grea, gândeam, cu atât izbânda va fi mai mare.”

*
„Și îndârjirea mea spori, alimentată de forța obstacolelor întâlnite în cale.”

*
„ În materie de dragoste perseverența e o armă care nu dă greș.”

*
„Numai lipsa unui obiect ori a unei ființe care ne-a aparținut o dată, ne pune la lumină adevăratul preț.”

*
„Între închipuire și realitate se ivesc goluri care trebuie umplute pe loc. Uneori însă se deschide o adevărată prăpastie și n-ai cum s-o umpli. Atunci fapta rămâne neîmplinită, suspendată în aer. Închipuirea țese simplist, în linii mari, fără a vedea detaliile care de multe ori sunt mai importante decât principalul.”

*
„Mi se pare - spuneam - că deocamdată nu iubesc... decât iubirea.”

*
„Într-adevăr, era o minune cântecul, o minune Mihaela, o minune întâmplarea care mi-o aruncase în brațe, o minune dragostea, și viața-o minune! Nu știu dacă în clipa aceea mai exista ceva pe lume care să nu fie tot o minune.”

**
„Nu sorbi prea însetat din fericire, căci fericirea e insațiabilă ca apa sărată a naufragiatului: cu cât bei, cu atât îți crește setea.”

**
„Gândurile se hărțuiesc între ele câinește, luptând să cucerească postul de comandă. Când unul cade trăsnit de ivește cu iuțeala fulgerului altul mai puternic și-i ia locul. Pe câmpul de bătălie mor în încăierare zeci și sute de gânduri, până ce unul, născut din viața celorlalte și chiar în timpul ostilităților, învinge și pune mâna pe frâne. Cine va putea să descrie cândva acest război tăcut, cu armele logicii, ale intuiției sau învățătura experienței care se sfârșește ca să reînceapă iarăși de pe aceleași poziții sau de pe altele, fără a conteni vreodată? ”

**
„Nu, umilința nu merge mână-n mână cu biruința.”

**
„ ...pentru că sunt unele împrejurări când vrei un lucru cu tot dinadinsul, spunând nu sau măcar tăcând.
Înțelegerea se stabilește pe deasupra cuvintelor, printre cuvinte, prin gesturi și atitudini semnificative, sau prin glasul mut al ochilor.”

**
„ - Asta e zestrea ei, tată. Banii se pot cheltui, chiar pierde. Averea minții rămâne însă neatinsă: nu s-a născut până acum hoțul care s-o fure.”

**
„ Bogăția nu constituie o superioritate, e un bun temporar. Adevărata bogăție e a creierului.”

***
„Situația era desigur cântărită în străfundurile inconștientului, care lucra febril fără să-mi comunice deciziunile.”

***
„ Aș fi rămas de o sută de ori și aș fi plecat o singură dată. Și totuși am plecat.”

***
„Ai curajul de a privi înainte.”

***
„ Dacă scrutezi sub înveliș, dacă înnozi întâmplări din trecut de altele actuale, dacă analizezi efectele și le legi de cauză, vei descoperi fără îndoială resortul care a declanșat fapta, logica ei lăuntrică, și atunci ea apare nudă, fără acel voal de mister.”

***
„Adversari?- vorbă goală.”

****
 
 LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Comentarii

  1. Nu mai stiu de câte ori am citit" Invitatie la vals" am inceput in adolescenta, acum am nepoti, dar acum vre 5 ani l-am citit din nou. E un roman minunat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Pentru traducere...